Sokkenbreien voor beginners – Deel 2

Heel veel rondes later is je beengedeelte lang genoeg (in dit geval 60 rondes)

Als het goed is heb je nog steeds 15 steken op elke naald :)

Om de hielflap te kunnen breien moet je nu wat schuiven met je steken. De hielflap brei je in het algemeen over de helft van je steken. In dit geval dus 60 steken. Zet de 15 steken van pen 2 bij de 15 steken van pen 1. Dus nu heb je 30 steken op één pen. De andere twee pennen met steken kun je voorlopig nergeren.

Steek je rechternaald in de eerste steek alsof je averecht wil breien en laat deze steek zonder te breien op je rechternaald glijden, brei 29 steken recht. Keer je werk, steek je rechternaald in de eerste steek alsof je averecht wil breien en laat deze steek zonder te breien op je rechternaald glijden, brei 29 steken averecht. Herhaal deze twee naalden tot je in totaal 30 naalden hebt gebreid. Vergeet niet om elke eerste steek zonder te breien op je rechternaald te zetten.

Zoals je ziet heb je nu een flapje van 30 naalden hoog.

Laat je eerste steek weer averecht zonder te breien op je rechternaald glijden. Brei 16 steken recht, SSK (een steek recht op je rechternaald zetten zonder te breien, de volgende steek ook recht zonder te breien, linkernaald in deze twee steken en dan samen rechtbreien. ( Hier is nogmaals het filmpje met een goede uitleg over deze steek. ) Brei 1 steek recht. Nu heb je 10 steken over op je linkernaald. brei deze niet maar keer je werk om. Laat je eerste steek averecht zonder te breien op je rechternaald glijden. Brei 5 steken averecht, brei de volgende twee steken averecht samen ( filmpje ), 1 averecht. Nu heb je weer 10 steken over, negeer deze en keer je werk weer. Eerste steek zonder te breien averecht op rechternaald zetten, brei 6 recht en dan ziet je werk er zo uit:

Je hebt nu op je linkernaald 1 steek, een gaatje en dan de volgende steek. Ok dus nu doe je weer een SSK en 1 steek recht. Werk keren, eerste steek averecht zonder te breien op rechternaald zetten, 7 steken averecht en dan  kom je weer een steek, een gaatje en de volgende steken tegen.

Nu doe je twee steken averecht samenbreien en 1 steek averecht. Nog even een korte samenvatting:

-1 steek afhalen, 16 steken recht breien, SSK, 1 steek recht, werk keren

-1 steek afhalen, 5 steken averecht, 2 averecht samenbreien, 1 steek averecht, werk keren

– *1 steek afhalen, rechtbreien tot aan 1 steek voor het gaatje, SSK, 1 steek recht, werk keren

-1 steek afhalen, averecht breien tot 1 steek voor het gaatje, 2 averecht samenbreien, 1 steek averecht, werk keren*

Het gedeelte van * tot * herhalen tot je niet meer verderkunt. Als het goed is heb je nu 18 steken over.

Nu gaan de genegeerde pennen weer meedoen maar zoals je ziet moeten we dan eerst zorgen dat we daar weer bijkunnen :)

Bij het breien van de hielflap heb je elke eerste steek van elke naald zonder te breien afgehaald. Nu heb je dus aan de zijkanten een rijtje met V-tjes. Als het goed is heb je er 15 (de helft van het aantal naalden dat je voor je hielflap hebt gebreid)

Dankzij deze V-tjes wordt het opnemen van nieuwe steken wat makkelijker. Steek je linkernaald door het eerste V-tje

Brei alsof het een gewone steek is. Herhaal dit tot je 15 nieuwe steken erbij hebt. Als je nu verder zou gaan met pen 2 zou je een gat krijgen bij de overgang, daarom moet je nog 1 extra steekje opnemen. In totaal neem je dus 16 steken op.

Brei de 15 steken van de volgende 2 pennen en nu neem je weer 16 steken op.

Zeker in het begin is dat opnemen een priegelwerkje maar je zult er steeds meer handigheid inkrijgen. Niet opgeven want je hebt nu het moeilijkste gehad! Nu kun je weer rondbreien maar op pen 1 staan teveel steken (de 18 waarmee je begon en de 16 die je hebt opgenomen). Dat is makkelijk te verhelpen door met pen 4 de eerste 9 steken te breien van pen 1.

Nu heb je 25 steken op pen 1 en 4 en 15 steken op pen 2 en 3. Niet schrikken, dat is zoals het hoort :)

Al die extra steken werk je als volgt weg:

1ste ronde:

– Brei pen 1 tot je drie steken op je linkernaald hebt, 2 steken recht samenbreien, 1 recht

-Brei pen 2 en 3

– 1 steek recht, SSK, brei pen 4 helemaal uit

2de ronde: Brei alle pennen recht*

Herhaal deze twee rondes tot je op alle 4 de pennen 15 steken hebt. Als je het makkelijker vindt gebruik dan gerust een markeerder ergens bij pen 1 om aan te geven waar je ronde begint. Uiteindelijk ziet je sok er aan de kant met alle 2 recht samenbreien er zo uit:

En dit is de kant met SSK

Ik vind dit altijd het mooiste gedeelte van de sok. Al die kleine priegelsteekjes op een rij…

Als ik weer 15 steken op elke pen heb begin ik weer met het tellen van mijn rondes.

Nu kun je weer een flink stuk rondbreien tot je bij de tenen komt. Dat leg ik volgende keer uit. Ik weet dat het erg veel tekst is maar het zal allemaal een stuk duidelijk zijn als je je eigen sok voor je hebt. Dat hoop ik dan toch :)

Deel 1

Deel 3