Sokkenbreien voor beginners – Deel 1

 

Ik heb leren sokkenbreien aan de hand van een basispatroon en websites die wat uitleg geven maar  een aantal dingen werden niet echt uitgelegd zoals bijvoorbeeld hoe je ladders voorkomt of wat een mooie manier is om je breiwerk te sluiten zodat je rond kunt breien. Ik heb al mijn informatie van verschillende plekken opgepikt en het leek me wel leuk om een cursusje sokkenbreien te maken waarin ik voor zoveel mogelijk probleempjes of onduidelijkheden die je als beginner kunt tegenkomen een oplossing te geven. Ik wil niet beweren dat ik een sokkenbreiexpert ben en dat ik alle antwoorden heb maar hopelijk kan ik hiermee wat mensen op weg helpen.

Ik heb besloten de foto’s met mijn stomp  gewoon te plaatsen. Ik ben nou eenmaal zo geboren, het hoort bij mij en ik heb geen zin om me op mijn eigen blog te verbergen. Als iemand er moeite mee heeft is dat jammer maar de wereld zit vol met mensen met schoonheidsfoutjes en je komt ze overal tegen. Ook op een willekeurig blogje met een sokkenbreicursusje :) Bekijk het van deze kant: als ik sokken kan breien met maar één hand dan kan iedereen het!

Deel 1

Er zijn verschillende manieren om sokken te breien met verschillende technieken voor zo’n beetje elk onderdeel. De methodes die ik hier laat zien zijn degenen die ik het liefst gebruik en voor mij het makkelijkst zijn. Ik gebruik een aantal verschillende steken namelijk: recht en averecht maar ook 2 steken samen rechtbreien en ssk (dat staat in het engels voor slip, slip, knit. Ik weet de nl term niet) Ssk doe je als volgt: een steek zonder te breien van de linkernaald op de rechter zetten, de volgende steek ook, linkernaald aan de voorkant door beide steken steken en deze dan samen breien. Hier is een kort filmpje die het heel duidelijk laat zien

Het wordt een paar sokken in doodgewone tricotsteek maat 39. Dit heb je ervoor nodig:

Sokkenwol, rondbreinaalden (in dit geval 5 naalden zonder knop nummer 2.5), een grote naald en een schaar.

Voor deze sokken met deze naalden, dit garen en deze maat moet je 60 steken opzetten plus eentje extra om straks de ene kant aan de andere kant vast te maken zodat je in het rond kunt breien. 61 steken dus.

Nu gaan we de steken op 4 naalden zetten. In boordsteek 2/2 (dus om en om 2 recht, 2 averecht) brei je 15 steken. Laat deze eerste naald gewoon los hangen, pak nog een naald en brei nog 15 steken.

Doe dit ook met de derde en vierde naald. Het 61ste steekje zet je zonder te breien op je vierde naald erbij.

Nu gaan we zorgen dat we rond kunnen breien. Schuif het ongebreide steekje van pen 4 op pen 1. Pas op dat je naalden (en dus ook je steken) niet verdraaien. Geeft niks als het niet gelijk lukt, het gaat bij mij soms ook nog wel eens mis.

Pak nu je vijfde naald erbij en brei de eerste twee steken van pen 1 samen. Geeft niks als dat niet zo netje wordt. Dat komt helemaal goed op het eind als je je draadjes wegwerkt.

Nu kun je gaan rondbreien (nog steeds in boordsteek 2/2 trouwens)! Dat is in het begin vreselijk onwennig en je naalden gaan alle kanten op. Maar als je een aantal rondes hebt gedaan zul je merken dat het makkelijk gaat. Je breiwerk staat op 4 naalden waarvan je er eentje vasthoudt (net als bij gewoon op twee pennen breien)  en de rest laat je gewoon hangen. Je vijfde naald is dus je werknaald.

Extra fotootje om te laten zien hoe het er bij mij uitziet. Ik prop de linkernaald in mijn mouw. Dan zit het klem. Ik kan dus alleen sokken breien als ik iets met lange mouwen draag. Zonder dat kan ik de linkernaald niet vasthouden. Dan laat ik mijn naald steunen op het bobbeltje bovenop mijn stomp (dat had volgends de bouwplannen mijn hand moeten worden 😛 ).

Goed, verder met de les.  Je zult merken dat bij de overgang van de ene naald naar de andere naald je steken wat losser zullen zijn. Dan krijg je ladders. De makkelijkste manier om dat te voorkomen is door elke eerste en laatste steek van elke naald een flink ruk te geven als je hem hebt gebreid. Mocht je toch nog een beetje ladders krijgen dan geeft dat niks. Komt helemaal goed op het eind bij de afwerking. Als je maar genoeg sokken breit zullen de ladders helemaal verdwijnen. Kwestie van oefening en routine.
Sommige breisters (breiers natuurlijk ook) gebruiken op dit punt een stekenmarkeerder om aan te geven wat de eerste naald is van elke ronde. Ik bepaal dat aan de hand van het opzetdraadje dan aan de onderkant van het breiwerk hangt. Maar in het begin gebruikte ik wel een markeerder omdat ik zo druk was al mijn naalden niet in de knoop te laten gaan (of mijn eigen ogen uit te steken met al die enge punten die alle kanten opgingen) dat ik vaak geen idee had waar ik nou mee bezig was.

Brei verder aan je boord tot je het wel welletjes vindt. In mijn geval was dat na 16 rondes boordsteek.

Vanaf hier brei je alle rondes recht. Ik ben zo’n pietlut die wil dat allebei de sokken precies even groot zijn en dus hou ik bij hoeveel rondes ik brei. Dat kan op een aantal manieren: met stekenmarkeerders (dus om de zoveel rondes een markeerder). Je hoeft helemaal geen dure markeerders te kopen (we blijven hollanders natuurlijk en ik ben importzeeuw nu he, dus extra zuunig), je kunt gewoon kleine veiligheidsspeldjes gebruiken maar omdat ik altijd ruzie heb met die priegeldingen gebruik ik doodgewoon een draadje in een andere kleur die ik elke 10 rondes om een steekje wikkel. Ik kan nu als ik aan de tweede sok bezig ben altijd bij sok 1 even natellen hoeveel rondes ik moet hebben.

Tot zover deel 1. Volgende keer: de hiel.

Deel 2

Deel 3