The Making of: Lonely Tree shawl

Wat heb je nodig: het patroon natuurlijk. Dat staat hier: The Lonely Tree Shawl. Ik heb niet het aanbevolen garen gebruikt. Dat heb ik vervangen voor 4 bollen Phildar partner 6. Ik gebruikte de kleur paars/heide. En verder natuurlijk breinaalden. Ik gebruikte rondbreinaalden nummer 5.5. Gewone rechte naalden kan ook maar dan wordt het uiteindelijk wel dringen met al die steken op je pennen.

Ik raad aan het patroon uit te printen zodat je op je telpatronen kunt aangeven waar je bent.

Het opzetten: zet 3 steken op.

Het patroon zegt dat je nu 6 pennen alle steken recht moet breien maar bij mij kwam dat raar uit met de volgende stap in het patroon dus ik ben eigenwijs en zeg: brei 7 pennen alle steken recht. Dan heb je dit:

Neem 3 steken op van de lange kant van je breiwerkje en 2 steken van de onderkant:

Nu heb je 8 steken op je pen staan:

Dit gedeelte van het breiwerk was even een hoop gefrutsel en mocht je er toch nog niet uitkomen dan is hier een filmpje dat het heel duidelijk laat zien. Het filmpje is in het engels maar de beelden zijn duidelijk genoeg ook als je geen engels spreekt.

Nu brei je verder in ajoursteek volgens telpatroon A (Chart A) van het patroon.

Legenda: een leeg vakje is 1 steek recht. O is een omslag. / is een overhaling haal 1 steek af, brei 1 steek recht en haal de afgehaalde steek over de gebreide steek). 3 is een dubbele overhaling (haal 1 steek af, brei 2 steken recht samen, haal de afgehaalde steek over de samengebreide steek).

Op het telpatroon staan alleen de heengaande naalden getekend. Elke teruggaande naald brei je als volgt:

Brei 2 recht, alle steken averecht tot je 2 steken overhebt, brei deze 2 steken recht.

Elke heengaande naald brei je als volgt:

Brei 2 recht, brei de steken zoals aangegeven op het telpatroon, brei 2 steken recht, brei dezelfde steken zoals aangegeven op het telpatroon nog een keer, brei 2 steken recht.

Dus de eerste pen die je dan volgens telpatroon breit gaan zo: 2 steken recht, de drie steken van het telpatroon (in dit geval omslag, 1 steek recht, omslag), 2 steken recht, de drie steken van het telpatroon, 2 steken recht.

Als je A af hebt brei telpatroon B op dezelfde manier en brei de steken in de gekleurde hokjes 3 keer. Daar brei je telpatroon C en brei daar de steken in de gekleurde hokjes 5 keer.

Ik raak snel mijn plek kwijt op een telpatroon dus ik teken af waar ik ben gebleven:

Na al dat telpatronengeweld ben je nu bijna klaar! Brei 8 pennen alle steken recht.

Daarna kun je alle steken afkanten op de volgende manier: Zet 2 steken op, kant 6 steken af.

Van deze manier van afkanten heb ik ook  een instructiefilmpje gevonden. Daar doen ze het anders dan ik het heb gedaan (ik heb gewoon 2 lusjes op mijn linkernaald gezet, daarna 6 afkanten) maar het resultaat is ongeveer hetzelfde).

Hoera! Het breigedeelte is helemaal klaar. Nu het saaie gedeelte: de afwerking. Losse eindjes wegwerken (bah) en daar heb ik mijn breiwerk een half uurtje laten zwemmen in een emmertje met lauw water en een drupje wolwasmiddel.

Voorzichtig uitspoelen met lauw water en nog voorzichtiger het overtollige water eruit knijpen. Daarna heb ik het op een schone handdoek laten drogen.

En klaar!