Nieuw op Ontrafeld en nieuw op de pennen

Zo, bak koffie voor mijn snufferd en het hondenkind op schoot. Tijd voor een grote blogpost. Niet dat ik lekker kan typen zo met een hondenkoppie op mijn arm…

Ten eerste een huishoudelijke mededeling. Ik brei vaak van engelse patronen. Daar ben ik een paar jaar geleden mee begonnen en in het begin vond ik dat behoorlijk ingewikkeld. Al die rare termen (recht is knit, averecht is purl… raar) en vreemde constructies en instructies. Nog steeds moet ik af en toe op internet een vertaling of uitleg ergens van zoeken maar ondertussen kan ik er redelijk mee uit de voeten.

Ik krijg vaak in de comments de vraag of er een nederlandse versie is van een patroon van een van mijn breiwerken. Nou zou ik best even dat patroon kunnen vertalen en hier neerzetten maar ik gebruik vaak patronen die ik gekocht heb op Ravelry en dan vind ik het tegenover degene die het heeft ontworpen niet netjes om zomaar een vertaling gratis op mijn site te zetten.

Maar met patronen die gratis zijn op internet heb ik daar geen enkel probleem mee. Daarom heb ik sinds vandaag een nieuw onderdeeltje op Ontrafeld: The making of… Als je bovenaan de site kijkt zie je het staan. Een Making of zal niet een woord voor woord vertaling zijn van een patroon maar een uitgebreide uitleg met foto’s en links naar filmpjes. Alles zit erin om het patroon zelf te breien. Ik zal proberen wat vaker van gratis patronen te breien zodat ik wat vaker een vertaling/uitleg neer kan zetten.

De eerste Making of is van The Lonely Tree Shawl.

Klaar met huishoudelijke toestanden. Op naar de breiwerkjes! Als eerste mijn blauwe lentetruitje:

Het patroon komt uit Filati Home – 51. Het gebruikte garen is McWool Cottonmix 130 van Lana Grossa in de kleur lichtblauw 113.

Het garen is een katoen/acrylmix maar als ik eerlijk ben dan brei ik toch liever met wat wolliger wolletjes. Katoen en ik hebben altijd een beetje ruzie. Garen met wol erin gedraagt zich veel voorspelbaarder, vind ik. Toch ben ik heel blij met het eindresultaat en heb ik het met veel plezier gemaakt.

Afgelopen maandag kreeg ik nieuw garen binnen voor nieuwe projecten. Hoera!

Een paar bolletjes om een kussenhoesje te haken. Over een paar weken gaat manlief met zijn zus in de tuin aan de slag. Er liggen nu van die suffe stoeptegels in en in plaats daarvan komen wat mooiere tegels. Als het goed is krijg ik dan ook wat nieuwe tuinmeubeltjes. Dus maak ik wat kussentjes om de boel wat op te leuken:

Natuurlijk moest er ook iets nieuws op de breipennen. Daarvoor heb ik dit garen:

Het was de bedoeling dat ik daarvan Quadrat zou gaan breien maar toen ik aan het gedeelte met de kabels moest gaan beginnen besloot ik dat het garen te mooi is om er ingewikkelde patronen in te verwerken. Dus ik ga het helemaal anders doen! Geen kabels. Gewoon in tricotsteek en het lijf brei ik niet dwars maar van boven naar beneden.

Hiervan komt ook een Making of.

Dat waren alle nieuwe dingen geloof ik. Ik barst van het moment van de ideeën en de energie. Mijn hoofd loopt over van de mogelijkheden en inspiratie. Je zou denken dat ik na 20+ jaar breien het wel zat zou zijn maar ik wil alleen maar meer breien, meer maken, meer wolletjes hebben… En daar word ik heel blij en vrolijk van :)


11 Responses to “Nieuw op Ontrafeld en nieuw op de pennen”

 • Astrid ( dutch knitty) Says:

  Ik heb met de cinque alto pas een keltische kabeltrui gemaakt, kwam toch mooi uit zie mijn blog:http://breien-als-verslaving.blogspot.nl/2014/03/aan-elke-kabel-komt-een-gelukkig-einde.html?m=1 het is mooi garen … Werkt heerlijk succes groetjes astrid ( dutch knitty)

 • JACQUELINE BULINCKX Says:

  Mooie uitvoeringen zeer geslaagd Ik ben zover nogniet nù ik de tuin helemaal op mijn eentje moet hernieuwen (kwestie dàt ’t me plezier) Ben nogaltijd aan mijn sokken op grootmoederwijzen bezig. Een paar dien ik enkel nog de draadje in te werken En van het tweede paar ben ik gans opnieuw herbegonnen was veel te groot, zelfs om in klompen te dragen zo ik ga ook nog wat verder want de klok stop niet met te tikken. Tot de volgende lieve meid

 • marga spexgoor Says:

  Hallo
  Ik wil heel graag die patroontjes want ik vind ze allemaal heel mooi ik wil ze graag breien
  kunt je ze voor mij op sturen ik wil er wel voor betalen.
  mijn adres is (adres heb ik even weggehaald)
  alvast bedankt groeten
  Ik hoor nog wel

  • Bianca Says:

   Patroontjes verschijnen met een week of wat vanzelf op deze site Marga. Je adres heb ik even weggehaald voor de zekerheid. Groetjes

 • Trudi Says:

  Ik wacht met spanning de patronen af. Ik heb veel moeite met patroonlezen, snap er in de regel niets van, maar zoals jij het uitlegt,is het superduidelijk. Chapeau!
  Dus ik ben heel benieuwd ….

 • Charlotte van der Maden Says:

  Wat een mooie shawl! Leuk dat er een making of van is, zeker het proberen waard! Weer iets toegevoegd aan mijn lijstje met ooit nog te breien projecten. Was je trouwens ieder breiwerkje als het af is zoals bij de shawl?

  • Bianca Says:

   In principe was ik ze allemaal zo. Als ik iets maak met garen dat wel een stootje kan hebben gooi ik het gewoon in de wasmachine (30 graden, kort programma, geen wasverzachter) en laat het dan op een handdoek plat drogen (daar zijn logeerbedden perfect voor).

 • Willy Says:

  Wat een mooie projecten! Je hebt dus niet stil gezeten. Prachtig allemaal, ik vind kabels trouwens ook het mooiste uitkomen met effen wol, als de wol zo mooi gemêleerd is dan zou ik ook voor tricot steek gaan.
  Heerlijk om je bezigheden te zien!
  Groetjes,
  Willy

Leave a Reply