Apr 13 2014

Nieuw op Ontrafeld en nieuw op de pennen

Zo, bak koffie voor mijn snufferd en het hondenkind op schoot. Tijd voor een grote blogpost. Niet dat ik lekker kan typen zo met een hondenkoppie op mijn arm…

Ten eerste een huishoudelijke mededeling. Ik brei vaak van engelse patronen. Daar ben ik een paar jaar geleden mee begonnen en in het begin vond ik dat behoorlijk ingewikkeld. Al die rare termen (recht is knit, averecht is purl… raar) en vreemde constructies en instructies. Nog steeds moet ik af en toe op internet een vertaling of uitleg ergens van zoeken maar ondertussen kan ik er redelijk mee uit de voeten.

Ik krijg vaak in de comments de vraag of er een nederlandse versie is van een patroon van een van mijn breiwerken. Nou zou ik best even dat patroon kunnen vertalen en hier neerzetten maar ik gebruik vaak patronen die ik gekocht heb op Ravelry en dan vind ik het tegenover degene die het heeft ontworpen niet netjes om zomaar een vertaling gratis op mijn site te zetten.

Maar met patronen die gratis zijn op internet heb ik daar geen enkel probleem mee. Daarom heb ik sinds vandaag een nieuw onderdeeltje op Ontrafeld: The making of… Als je bovenaan de site kijkt zie je het staan. Een Making of zal niet een woord voor woord vertaling zijn van een patroon maar een uitgebreide uitleg met foto’s en links naar filmpjes. Alles zit erin om het patroon zelf te breien. Ik zal proberen wat vaker van gratis patronen te breien zodat ik wat vaker een vertaling/uitleg neer kan zetten.

De eerste Making of is van The Lonely Tree Shawl.

Klaar met huishoudelijke toestanden. Op naar de breiwerkjes! Als eerste mijn blauwe lentetruitje:

Het patroon komt uit Filati Home – 51. Het gebruikte garen is McWool Cottonmix 130 van Lana Grossa in de kleur lichtblauw 113.

Het garen is een katoen/acrylmix maar als ik eerlijk ben dan brei ik toch liever met wat wolliger wolletjes. Katoen en ik hebben altijd een beetje ruzie. Garen met wol erin gedraagt zich veel voorspelbaarder, vind ik. Toch ben ik heel blij met het eindresultaat en heb ik het met veel plezier gemaakt.

Afgelopen maandag kreeg ik nieuw garen binnen voor nieuwe projecten. Hoera!

Een paar bolletjes om een kussenhoesje te haken. Over een paar weken gaat manlief met zijn zus in de tuin aan de slag. Er liggen nu van die suffe stoeptegels in en in plaats daarvan komen wat mooiere tegels. Als het goed is krijg ik dan ook wat nieuwe tuinmeubeltjes. Dus maak ik wat kussentjes om de boel wat op te leuken:

Natuurlijk moest er ook iets nieuws op de breipennen. Daarvoor heb ik dit garen:

Het was de bedoeling dat ik daarvan Quadrat zou gaan breien maar toen ik aan het gedeelte met de kabels moest gaan beginnen besloot ik dat het garen te mooi is om er ingewikkelde patronen in te verwerken. Dus ik ga het helemaal anders doen! Geen kabels. Gewoon in tricotsteek en het lijf brei ik niet dwars maar van boven naar beneden.

Hiervan komt ook een Making of.

Dat waren alle nieuwe dingen geloof ik. Ik barst van het moment van de ideeën en de energie. Mijn hoofd loopt over van de mogelijkheden en inspiratie. Je zou denken dat ik na 20+ jaar breien het wel zat zou zijn maar ik wil alleen maar meer breien, meer maken, meer wolletjes hebben… En daar word ik heel blij en vrolijk van :)