Jan 29 2014

Breien tot ik erbij neerval

Brrrr, wat is het koud! Het hondje en ik vinden er niks aan buiten en we verlangen beide enorm naar de lente. We zien onszelf al helemaal zitten: in het lentezonnetje in de tuin. Kom maar op.

De laatste paar weken ben ik zo’n beetje full-time bezig geweest  met de visserstrui. Na de ochtendwandeling met de hond plof ik op de bank met een paar afleveringen van CSI NY of Law and Order erbij en breien, breien, breien maar. De hele dag. ’s Avonds speel ik meestal een paar potjes Hearthstone of ik kijk streams van mensen die Hearthstone spelen met weer mijn breiwerk erbij. De visserstrui is echt heel mooi aan het worden als ik het zelf mag zeggen. Ik ben bezig met de laatste mouw.

Het enige waar ik niet heel tevreden over ben is het halsboord. Dat breide vrij rottig voor mij met mijn rondbreinaalden dus ik ben er na 8 naalden mee opgehouden maar ik vind de korte hals toch niet zo mooi dus daar moet ik wat aan doen als deze mouw af is.

Eén van mijn voornemens voor dit jaar was dat ik meer wilde gaan haken. Als grootste koukleum ter wereld droom in van een bank stampvol met dikke warme dekens en gehaakte dekens zijn zo mooi, dat wil ik ook. Ik ben niet zo heel goed in haken maar Granny Squares lukken me nog wel. Dat leerde ik dankzij deze uitleg. Ik ga niet zo heel hard omdat ik zo druk ben met mijn trui. Ook omdat ik vanwege mijn handicap het haakwerk niet goed vast kan houden dus ik leg het op mijn knie. Met als gevolg dat ik pijn in mijn rug en nek krijg van het constant voorovergebogen zitten. Dit lijf is ondertussen ook al 40 jaar en blijkbaar niet meer zo flexibel :) Trage vooruitgang of niet, ik heb er lol in en hopelijk zitten het hondekind en ik volgende winter onder een pracht van een zelfgehaakte Granny Squaredeken.

Een aantal weken terug kreeg ik van één van mijn vaste bezoekers hier een linkje naar haar fotoalbum met breiwerkjes (ze heeft nu een hartstikke leuk blog: Sokkenreus) en daar stond ook een foto van een pracht van een legpuzzel van 70 jaar oud. Die liet ik aan manlief zien want die heeft vroeger heel wat puzzeltjes gedaan. Hij vond het zo leuk dat hij gelijk boven op de rommelkamer is gaan zoeken wat er allemaal nog ligt aan legpuzzels (heel veel) om vervolgens op internet een hele stapel bij te bestellen. Het is met puzzels hetzelfde als met boeken en wolletjes: je hebt er nooit genoeg. Deze heeft hij van de week afgemaakt, 2000 stukjes.

Sinds eind vorig jaar blog ik voor een online wolwinkel. Elke week plaats ik daar een berichtje. Natuurlijk ga ik hier even de link spammen: HobbyGigant Blog. De afgelopen weken ben ik daar bezig geweest met een uitgebreide uitleg over hoe je een visserstrui moet breien.

Zo, tijd voor meer koffie, een aflevering Law and Order en mijn breiwerkje!


Jan 9 2014

Nieuw jaar, nieuw project

Het nieuwe jaar is goed van start gegaan met een project dat ik al jaren op mijn breiverlanglijstje heb staan: een visserstrui! Het patroon komt uit het boek Visserstruien van Stella Ruhe en ik kon niet zo goed kiezen welke ik als eerste wilde maken dus ik ben gewoon voorin begonnen met de trui van Den Helder.

Ik heb er zoveel lol in dat ik minstens nog één visserstrui ga opzetten als deze af is. Misschien wel meer dan één.

In mijn vorige berichtje vertelde ik over de 3 collen die ik had gemaakt maar ik had maar details gegeven over één ervan. Hier is de tweede:

Het patroon hiervoor is heel simpel.

Benodigdheden: 2 bollen Olympia van Lana Grossa (kies gerust een minder hoofdpijnige kleur, ik hou gewoon heel erg van groen), rondbreinaald nummer 8.

Zet 120 steken op met rondbreinaald nummer 8. Sluit de cirkel. Brei 10 rondes boordsteek 2/2 (2 recht en 2 averecht). Brei vervolgens 24 rondes alle steken recht en eindig met weer 10 rondes boordsteek 2/2. Kant alle steken losjes af. Weef alle losse draadjes in en je col is af.

Vlak voor het nieuwe jaar heb ik ook het peutertruitje afgemaakt. Dat ging met het nodige gezucht en gesteun want het patroon was behoorlijk vaag op sommige punten en ronduit fout op andere. Maar het eindresultaat is nog best leuk iotgevallen.

Patroon: Pull Gaspard. Garen: Phildar Partner 3.5 in de kleur bleuet