Apr 13 2014

Nieuw op Ontrafeld en nieuw op de pennen

Zo, bak koffie voor mijn snufferd en het hondenkind op schoot. Tijd voor een grote blogpost. Niet dat ik lekker kan typen zo met een hondenkoppie op mijn arm…

Ten eerste een huishoudelijke mededeling. Ik brei vaak van engelse patronen. Daar ben ik een paar jaar geleden mee begonnen en in het begin vond ik dat behoorlijk ingewikkeld. Al die rare termen (recht is knit, averecht is purl… raar) en vreemde constructies en instructies. Nog steeds moet ik af en toe op internet een vertaling of uitleg ergens van zoeken maar ondertussen kan ik er redelijk mee uit de voeten.

Ik krijg vaak in de comments de vraag of er een nederlandse versie is van een patroon van een van mijn breiwerken. Nou zou ik best even dat patroon kunnen vertalen en hier neerzetten maar ik gebruik vaak patronen die ik gekocht heb op Ravelry en dan vind ik het tegenover degene die het heeft ontworpen niet netjes om zomaar een vertaling gratis op mijn site te zetten.

Maar met patronen die gratis zijn op internet heb ik daar geen enkel probleem mee. Daarom heb ik sinds vandaag een nieuw onderdeeltje op Ontrafeld: The making of… Als je bovenaan de site kijkt zie je het staan. Een Making of zal niet een woord voor woord vertaling zijn van een patroon maar een uitgebreide uitleg met foto’s en links naar filmpjes. Alles zit erin om het patroon zelf te breien. Ik zal proberen wat vaker van gratis patronen te breien zodat ik wat vaker een vertaling/uitleg neer kan zetten.

De eerste Making of is van The Lonely Tree Shawl.

Klaar met huishoudelijke toestanden. Op naar de breiwerkjes! Als eerste mijn blauwe lentetruitje:

Het patroon komt uit Filati Home – 51. Het gebruikte garen is McWool Cottonmix 130 van Lana Grossa in de kleur lichtblauw 113.

Het garen is een katoen/acrylmix maar als ik eerlijk ben dan brei ik toch liever met wat wolliger wolletjes. Katoen en ik hebben altijd een beetje ruzie. Garen met wol erin gedraagt zich veel voorspelbaarder, vind ik. Toch ben ik heel blij met het eindresultaat en heb ik het met veel plezier gemaakt.

Afgelopen maandag kreeg ik nieuw garen binnen voor nieuwe projecten. Hoera!

Een paar bolletjes om een kussenhoesje te haken. Over een paar weken gaat manlief met zijn zus in de tuin aan de slag. Er liggen nu van die suffe stoeptegels in en in plaats daarvan komen wat mooiere tegels. Als het goed is krijg ik dan ook wat nieuwe tuinmeubeltjes. Dus maak ik wat kussentjes om de boel wat op te leuken:

Natuurlijk moest er ook iets nieuws op de breipennen. Daarvoor heb ik dit garen:

Het was de bedoeling dat ik daarvan Quadrat zou gaan breien maar toen ik aan het gedeelte met de kabels moest gaan beginnen besloot ik dat het garen te mooi is om er ingewikkelde patronen in te verwerken. Dus ik ga het helemaal anders doen! Geen kabels. Gewoon in tricotsteek en het lijf brei ik niet dwars maar van boven naar beneden.

Hiervan komt ook een Making of.

Dat waren alle nieuwe dingen geloof ik. Ik barst van het moment van de ideeën en de energie. Mijn hoofd loopt over van de mogelijkheden en inspiratie. Je zou denken dat ik na 20+ jaar breien het wel zat zou zijn maar ik wil alleen maar meer breien, meer maken, meer wolletjes hebben… En daar word ik heel blij en vrolijk van :)


Mrt 9 2014

Weer twee nieuwe projecten

Mijn Mega Granny Square is af. Ik vind hem hartstikke leuk geworden met al die kleurtjes. Het gebruikte garen is Riot DK van King Cole.

Ik heb het ooit ’s gekocht zonder dat ik er een project voor in gedachten had en vervolgens lag het natuurlijk een hele tijd te verstoffen in mijn breimand. Een jaar of twee geleden heb ik met een gedeelte ervan een sjaal gehaakt. (Patroon van de sjaal is Windowpane Scarf)

En nu dus met wat over was (een kleine 4 bollen) een Granny Square deken. Heerlijk snel projectje voor tussendoor.

Omdat ik wat af had gemaakt vond ik dat ik wel weer iets nieuws kon beginnen. Maakt niet uit dat ik al bezig ben met 2 paar sokken, een peutervestje, een deken met kleine Granny Squares en 2 truien voor mezelf. Ik wilde graag nog een deken haken (Ik hou van dekens. Het hondenkind en ik zijn vreselijk koukleumen) en ik liet me voor de kleurtjes inspireren door de Cath Kidston Inspired Blanket.  Ik heb ongeveer dezelfde kleurtjes proberen te vinden en volgens mij is het me best aardig gelukt.

Granny Stripes op haaknaald 4 dus het haakt heel snel en hij wordt lekker dik en warm.

Omdat ik nu eenmaal een hebberig vrouwmens ben is één nieuw project niet genoeg. Nee, heb er gewoon een tweede nieuwe bij. Een omslagdoek. Ik wil me daar al een poosje aan wagen en deze wordt gebreid met behoorlijk dik garen en het kantpatroon is niet al te ingewikkeld. Het patroon is The Lonely Tree Shawl.

Manlief heeft een weekje vrij gehad en gaat morgen weer aan het werk dus het hondenkind en ik hebben het huis en de bank weer voor onszelf. Altijd als ik zit te breien ligt hij of op schoot of naast me. De laatste tijd ligt hij graag op het kussen naast me. De kleine knuffelkont :)


Mrt 6 2014

Ik ben er nog :)

Wow, het is eeuwen geleden dat ik wat van me heb laten horen. Maar ik leef nog hoor! En ik heb een hoop dingen te laten zien. Om te beginnen mijn visserstrui. Die is helemaal af.

Manlief vond hem zo mooi geworden dat hij hem doodleuk heeft ingepikt! Nou vooruit dan maar… Omdat het hem zo goed past :)

Ik ben ongeveer 6 weken fulltime met deze trui bezig geweest dus daarna had ik zin in wat kleinere projectjes. Klein + snel klaar = een peutervestje. Voor een kleine meid en het is niet origineel maar toch koos ik voor roze. Het patroon is Baby Tea Leaves.

Voor mezelf ben ik ook aan het breien. Een licht en vrolijk truitje voor de lente. Het patroon komt uit een tijdschrift, Filati Home.

Het breit hartstikke snel en ik hoef nog maar één mouw en dan is deze ook alweer af. Mooi want ik heb het garen voor mijn volgende truitje ook alweer in huis. Dat gaat Westbourne worden. Ik koos voor antracietgrijs met geel voor de streepjes. Ik brei eigenlijk nooit met geel maar als accentje bij het grijs vind ik het best mooi.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is ben ik ook nog druk aan het haken. Vorige keer vertelde ik over mijn Granny Squares en daar heb ik zoveel lol in dat ik nog meer wilde haken. In mijn breivoorraad vond ik lekker lawaaiig garen met heel veel kleurtjes. Perfect voor een simpel haakwerkje waar ik aan kon werken terwijl mijn neefje hier logeerde en heel veel aandacht opeiste :)

Een megagrote Granny Square die ik eerder vanavond af heb gemaakt. Morgen gaat het in een sopje en span ik het op. Tis een deken geworden van nog best een aardig formaat. Nu wil ik nog meer Granny Squaredekens en dus verwacht ik morgen een pakje met nog meer haakgaren. En garen voor een omslagdoek/sjaaldingetje.

Ik kan geloof ik niet meer ophouden met dingen maken. Hoe meer ik maak, hoe meer ik nog wil maken.


Jan 29 2014

Breien tot ik erbij neerval

Brrrr, wat is het koud! Het hondje en ik vinden er niks aan buiten en we verlangen beide enorm naar de lente. We zien onszelf al helemaal zitten: in het lentezonnetje in de tuin. Kom maar op.

De laatste paar weken ben ik zo’n beetje full-time bezig geweest  met de visserstrui. Na de ochtendwandeling met de hond plof ik op de bank met een paar afleveringen van CSI NY of Law and Order erbij en breien, breien, breien maar. De hele dag. ’s Avonds speel ik meestal een paar potjes Hearthstone of ik kijk streams van mensen die Hearthstone spelen met weer mijn breiwerk erbij. De visserstrui is echt heel mooi aan het worden als ik het zelf mag zeggen. Ik ben bezig met de laatste mouw.

Het enige waar ik niet heel tevreden over ben is het halsboord. Dat breide vrij rottig voor mij met mijn rondbreinaalden dus ik ben er na 8 naalden mee opgehouden maar ik vind de korte hals toch niet zo mooi dus daar moet ik wat aan doen als deze mouw af is.

Eén van mijn voornemens voor dit jaar was dat ik meer wilde gaan haken. Als grootste koukleum ter wereld droom in van een bank stampvol met dikke warme dekens en gehaakte dekens zijn zo mooi, dat wil ik ook. Ik ben niet zo heel goed in haken maar Granny Squares lukken me nog wel. Dat leerde ik dankzij deze uitleg. Ik ga niet zo heel hard omdat ik zo druk ben met mijn trui. Ook omdat ik vanwege mijn handicap het haakwerk niet goed vast kan houden dus ik leg het op mijn knie. Met als gevolg dat ik pijn in mijn rug en nek krijg van het constant voorovergebogen zitten. Dit lijf is ondertussen ook al 40 jaar en blijkbaar niet meer zo flexibel :) Trage vooruitgang of niet, ik heb er lol in en hopelijk zitten het hondekind en ik volgende winter onder een pracht van een zelfgehaakte Granny Squaredeken.

Een aantal weken terug kreeg ik van één van mijn vaste bezoekers hier een linkje naar haar fotoalbum met breiwerkjes (ze heeft nu een hartstikke leuk blog: Sokkenreus) en daar stond ook een foto van een pracht van een legpuzzel van 70 jaar oud. Die liet ik aan manlief zien want die heeft vroeger heel wat puzzeltjes gedaan. Hij vond het zo leuk dat hij gelijk boven op de rommelkamer is gaan zoeken wat er allemaal nog ligt aan legpuzzels (heel veel) om vervolgens op internet een hele stapel bij te bestellen. Het is met puzzels hetzelfde als met boeken en wolletjes: je hebt er nooit genoeg. Deze heeft hij van de week afgemaakt, 2000 stukjes.

Sinds eind vorig jaar blog ik voor een online wolwinkel. Elke week plaats ik daar een berichtje. Natuurlijk ga ik hier even de link spammen: HobbyGigant Blog. De afgelopen weken ben ik daar bezig geweest met een uitgebreide uitleg over hoe je een visserstrui moet breien.

Zo, tijd voor meer koffie, een aflevering Law and Order en mijn breiwerkje!